11 Jun. 2020

Help! Wat te doen tegen snel vet wordend haar?

Je herkent het vast wel. Plakkerige, vette haren die met de dag alleen maar vetter worden. Vette lokken hebben, hoeft helemaal niet te betekenen dat je haar smerig is. Ook al voelt het voor jou wel zo. Echter kan het er wel onverzorgd uitzien. Dit wil je natuurlijk niet! Lees in onze blog hoe jij een einde maakt aan vet haar.

Deel dit artikel:

Alles over vet haar!

Vettig haar! We hebben er allemaal wel eens last van. Zelfs wanneer je je haar nog niet zo lang geleden hebt gewassen kun je hier last van hebben. Erg frustrerend dus! Wil jij weten hoe je vet haar en een vette hoofdhuid behandelt en – liever nog – voorkomt? Lees dan snel verder! Wij hebben alle do’s en don’ts voor je op een rijtje gezet.

Wat is vet haar?

Allereerst: Wat is vet haar? Vettig haar wordt veroorzaakt door overtollig talg. Talgklieren zitten in ieder haarzakje op het lichaam en deze produceren talg om je lichaam en hoofdhuid te beschermen tegen infecties en bacteriën. De functie van talg is dus het beschermen en gezond houden van het lichaam. Toch kan het voorkomen dat talgklieren meer talg produceren dan normaal, met als gevolg vette haren en een vette hoofdhuid.

Wat zijn de oorzaken van vet haar?

Om vet haar te behandelen en/of voorkomen is het belangrijk om te weten wat de oorzaken zijn. Overtollig talg kan veel verschillende oorzaken hebben:

  • Het gebruiken van de verkeerde verzorgingsproducten
  • Het verkeerd gebruiken van verzorgingsproducten
  • Stress
  • Hormonale veranderingen
  • Ongezond voedingspatroon
  • Het te vaak wassen van het haar
  • Veel borstelen
  • Het te vaak aanraken van je haar

Welke haarverzorging helpt bij snel vet wordend haar?

Voor het voorkomen en behandelen van snel vet wordend haar hebben wij een ruim assortiment aan haarproducten die jou hierbij helpen. Zo helpt een droogshampoo jou in een handomdraai van je vettige lokken af en hebben wij daarnaast verschillende verzorgingsproducten die voorkomen dat jou haar snel vettig oogt. Droogshampoo is de ideale oplossing wanneer het aankomt op het snel en effectief verwijderen van talg om op die manier de wasbeurt nog even uit te stellen. Zo is bijvoorbeeld de Waterclouds Dry Clean Droogshampoo erg effectief. Deze droogshampoo absorbeert olie in het haar waardoor de vettigheid uit het haar trekt. Bovendien voorziet deze droogshampoo jou van een frisse, volumineuze bos haar zonder witte strepen!

Hoe voorkom je vet haar?

Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor een overtollige talgproductie. Gelukkig is er in de meeste gevallen een oplossing voor! Wij hebben alle tips voor je op een rijtje gezet.

1. Was je haar niet te vaak!

Het te vaak wassen van je haar is een van de grootste oorzaken van vet haar. Het te vaak wassen van je haar zorgt er namelijk voor dat je de natuurlijke vetten – zoals talg – weer verwijdert van de hoofdhuid. Dit zorgt ervoor dat het haar weer talg aan gaat maken met als resultaat vettige en glimmende lokken. Probeer het wassen van je haar daarom even uit te stellen en te beperken tot 2 of 3 keer per week. 

2. Eet gezond

Een ongezond voedingspatroon heeft – net zoals op ons gezicht – een nadelig effect op de hoofdhuid. Wanneer je een aantal dagen slecht hebt gegeten, kun je dan ook merken dat de (hoofd)huid onrustig, vettig en onzuiver is. Dit betekent natuurlijk niet dat je dat frietje altijd over moet slaan. Het is belangrijk dat je voedingspatroon in balans is en dat je genoeg groenten, fruit en vezels binnenkrijgt! Krijg je niet de nodige vitamines en mineralen binnen via je voeding? Overweeg dan haarvitamines in te nemen om het tekort recht te zetten. Populaire haarvitamines bij ons zijn Oase en Yummygums. Beide vegan.

3. Zit niet langer met de handen in het haar!

Weet jij van jezelf dat je vaak met je handen aan je haar zit of gebeurt dit misschien onbewust? Probeer dit te vermijden! Je handen zijn relatief vet. En vettigheid willen we nou juist voorkomen. Probeer dus zoveel mogelijk van je haar af te blijven om vet haar te voorkomen. Ook het te vaak borstelen van je haar zorgt ervoor dat het haar sneller vet wordt en oogt. Door het borstelen verspreid je de oliën over je haar, waardoor je coupe er vetter uitziet.

4. Gebruik verzorgingsproducten op de juiste manier

Een veelgemaakte fout bij het wassen van het haar is het gebruiken van een te grote hoeveelheid van een product, of het verkeerd gebruiken ervan. Zo is het bij het voorkomen van vettig haar belangrijk om een milde – en dus geen agressieve – shampoo te gebruiken. Wij raden hierbij aan te kijken naar een sulfaatvrije shampoo. Zo wordt het haar op milde wijze gereinigd en zo voorkom je dat je haar juist meer talg aan gaat maken door het gebruiken van een te agressieve shampoo. Ook is het belangrijk om niet te veel shampoo of conditioner te gebruiken. Zo is het verstandig conditioner enkel in de punten aan te brengen voor extra verzorging. Conditioner aanbrengen op de hoofdhuid maakt de hoofdhuid al snel vettig en wordt dus afgeraden.

Om vettig haar te voorkomen is het van belang gebruik te maken van producten die bestemd zijn voor jouw haartype. Wanneer je bijvoorbeeld geen last hebt van droog en beschadigd haar, is het niet nodig om producten op oliebasis te gebruiken.

Bekijk ons assortiment aan droogshampoos

5. Vermijd heet water en hete stylingtools!

Zowel warm water als hete stylingtools hebben een invloed op de talgproductie van de hoofdhuid. Hitte stimuleert de talgklieren waardoor er meer talg geproduceerd zal worden en het haar sneller vet wordt. Wil je vet haar voorkomen? Probeer dan het gebruik van föhns en stijltangen, zeker bij de haaraanzet, te verminderen. Ook kun je ervoor kiezen om de douche een paar graden kouder te zetten, zo geniet je langer van fris haar! 

De beste haarverzorging tegen vet haar bestellen bij JohnBeerens.com

Met een goede haarverzorging ben je al aardig op weg als het gaat om de strijd tegen vet haar. Bij ons koop je diverse haarproducten die vet wordend haar ten goede komen. Denk aan haarverzorging van bekende merken zoals Waterclouds, SachaJuan, Biosilk, Moroccanoil en Kérastase. Ook hebben we verschillende pagina's samengesteld speciaal voor iedereen met vet haar. Zo shop je bij JohnBeerens.com alle haarverzorging voor vet haar en op deze pagina vind je alle shampoo's om vet haar tegen te gaan. Ook voor een vette hoofdhuid hebben we een selectie effectieve producten samengesteld. Ben je benieuwd welke producten het beste bij jou passen? Laat je dan adviseren door één van onze beauty care medewerkers of laat een reactie hieronder.

Chantal Schreuder
Sep 19, 2020 21:11
Mijn haar wordt snel vet bij de haaraanzet. Hiernaast heb ik fijn haar en verlies ik, vooral onder de douche, haar. Het is niet super veel, maar er ligt altijd een klein plukje in het putje. Ik denk daarom ook dat mijn haar beschadigd is. Wat voor producten kan ik het beste gebruiken?
Kayleigh Schouten
Dec 29, 2020 13:50
Hi Chantal,

Jammer dat ze niet op je vraag reageren. Maar een beetje haaruitval in de douche is heel normaal, dat heeft iedereen. Dat zijn meestal haren die gewoonweg uitgevallen zijn. Je kunt ze herkennen aan een wit bolletje aan één van de uiteindes van het haar.

Fijn haar is helaas altijd sneller vet dan andere haartypes. Een tip die ik nog kan geven als aanvulling op de tips die in het artikel staan: gebruik alleen shampoo op het haar tot aan je nek. Smeer het niet in je punten. Dat scheelt veel uitdroging en beschadiging. En wees niet bang het vaak te wassen: dat het dan sneller vet worden is een fabeltje, dat gebeurt alleen als je te agressieve shampoos gebruikt en veel vaker wast dan voor jou nodig is. Je kunt het beste wassen met een shampoo zonder sulfaten. En één keer in de maand met een shampoo met sulfaten tegen build up.

Groetjes Kayleigh

Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje