17 Jun. 2022

Waarom menstruatiecups beter zijn voor het milieu

Overschakelen op het gebruik van een menstruatiecup is een van de meest waardevolle dingen die je kunt doen om je persoonlijke afval te verminderen en het milieu te beschermen. Lees in deze blog waarom!

Deel dit artikel:

Waarom menstruatiecups beter zijn voor het milieu

Overschakelen op het gebruik van een menstruatiecup is een van de meest waardevolle dingen die je kunt doen om je persoonlijke afval te verminderen en het milieu te beschermen.

Onze winkelgewoonten hebben een directe invloed op de plasticvervuiling. Als we kiezen voor producten met een plastic laagje, dragen we bij aan de plastic epidemie. Natuurlijk weet je dit, tenzij je de afgelopen tien jaar onder een steen hebt geleefd en het iconische Instagram-debuut van Sir David Attenbourgh hebt gemist.

We praten veel over plasticvervuiling, maar we denken vaak aan rietjes en boodschappentassen in plaats van aan periodieke verzorging. Als je eco-bewust bent, zou je waarschijnlijk huiveren bij de gedachte aan het gebruik van 5 plastic rietjes per dag, maar je maakt misschien niet dezelfde associatie met je tampons.

Draagt een tampon bij aan milieuvervuiling?

Het Women's Environmental Network schat dat gemiddeld maandverband voor ongeveer 90% uit plastic bestaat, terwijl tampons voor ongeveer 6% uit plastic bestaan. Als je dit uitrekent, wordt het plastic menstruatieafval buitensporig groot. De gemiddelde menstrueerder heeft in zijn leven ongeveer 456 menstruaties, wat neerkomt op ongeveer 9.120 tampons. Dat zijn 9.120 stukjes plastic die uiteindelijk het milieu vervuilen, per menstruator.

Natuurlijk zijn er voorzieningen om ons te helpen dit afval weg te gooien, maar veel ervan belandt nog steeds in onze landschappen en aan onze kusten.

Volgens de Marine Conservation Society worden er 4,8 stukken menstruatieafval gevonden per 100 meter schoongemaakt strand. Veel mensen weten nog steeds niet goed hoe ze hun menstruatieafval moeten weggooien. Jaarlijks worden 1,5 tot 2 miljard menstruatieproducten door Britse toiletten gespoeld. Deze producten bestaan meestal uit een combinatie van microplastics en andere materialen die op onze stranden terecht kunnen komen. Peter Kholer, de oprichter van The Plastic Tide herinnert ons eraan dat "zeedieren elk jaar sterven door verhongering als gevolg van het eten van plastic dat in hun maag blijft zitten waardoor ze zich vol voelen."

Tampons voor schildpadden, nee dank je. Het is tijd om onze menstruatiegewoonten op de schop te nemen.

Hoe kunnen menstruatiecups helpen?

Menstruatiecups zijn zo'n krachtige oplossing als je bedenkt hoe extreem veel plasticvervuiling kan worden vermeden. De nüdie menstruatiecup is geweldig voor zware menstruaties (er kan tot drie keer zoveel menstruatievocht in als in een tampon), maar hij kan ook tot 10 jaar lang worden hergebruikt.

Als de gemiddelde menstrueerder dus voor elke menstruatie een nüdiecup gebruikt, gooit hij of zij in de loop van zijn of haar leven slechts 4 menstruatieverzorgingsproducten weg. Dat zijn er 4 in plaats van ongeveer 9.000. Het verschil in deze plastic reductie is wild, vind je niet?

Het is een kwestie van schaamte, maar ook van het milieu.

Het lijkt zo'n simpele oplossing, en dat is het ook. Vraag je je af waarom je nog nooit kennis hebt gemaakt met menstruatiecups? Nou, de maatschappij heeft in dat opzicht veel te verantwoorden.

In veel culturen wordt menstruatiepraat tot een minimum beperkt. De schaamte rond menstruatie zorgt ervoor dat we naar het toilet gaan met tampons verstopt in onze mouwen, en dwingt jonge mensen om vragen over hun lichaam voor zichzelf te houden. Door dit stigma zijn we niet gewend om onze opties te verkennen, en dus kiezen de meeste menstrueerders nog steeds voor dezelfde oude plastic tampons, zonder na te denken over de alternatieven of de milieu-impact van hun maandverband.

Volgens de deskundige op het gebied van genderstudies, Elizabeth Arveda Kissling, werden plastic tampons in de twintigste eeuw toegevoegd, nadat artsen zich ongemakkelijk voelden bij het idee dat jonge vrouwen in contact zouden kunnen komen met hun geslachtsdelen bij het inbrengen van een tampon. De hemel verhoede het. De inbrenghuls werd toegevoegd als barrière tegen aanraking, en zoals veel menstruele gezondheidszorg, zijn we deze archaïsche protocollen sindsdien blijven accepteren.

Menstruatiecups en empowerment van het lichaam

De waarheid is dat velen van ons sceptisch zijn als we voor het eerst kennismaken met menstruatiecups, en dat is niet onze schuld. We zijn een product van onze preutse maatschappij. Maar er zit kracht in het nemen van controle over onze opties en het onderzoeken hoe menstruatiecups kunnen werken voor ons lichaam en voor het milieu, en menstruerende vrouwen ondernemen actie. In een recent Amerikaans onderzoek overwoog bijna 60 procent van de ondervraagde vrouwen een herbruikbaar product te gebruiken.

Menstruatiecups zijn niet moeilijk in het gebruik. Ze zijn comfortabel (ik vind ze persoonlijk comfortabeler dan tampons) en ze hoeven niet zo vaak te worden verwisseld. Je zult de eerste keer moeten uitproberen welke inbrengmethode voor jou werkt, maar wat is daar het probleem mee? Ons eigen lichaam leren kennen geeft kracht. En wie weet, misschien revolutioneer je de manier waarop je over menstruatie denkt wel voorgoed, terwijl je het milieu beschermt. Daarnaast bespaar je ook geld. Je schaft dit product eenmalig aan, en kunt er een lange tijd mee doen, in tegenstelling tot de doosjes tampons en maandverband die er maandelijks door heen kunnen gaan.

Klaar om nüdie te worden? Klik hier om je menstruatiecup-obsessie te beginnen.

&Sisters kopen bij JohnBeerens.com?

Bij JohnBeerens.com shop je de verschillende producten van &Sisters. Zo draag jij een steentje bij aan het milieu.

Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje