01 Feb. 2021

Oranje gloed in je haar? Zo kom je ervan af!

Iedereen met licht geverfd haar heeft er wel eens last van: een ongewenste, oranje of gele gloed in het haar. Vaak is dit een chemische reactie op het blonderen van het haar, maar ook invloeden van buitenaf kunnen zorgen voor een ongewenste gloed. In deze blog lees je wat je kunt doen om deze gloed te voorkomen en behandelen!  

Deel dit artikel:

Hoe ontstaat een oranje gloed en hoe kom ik er vanaf? 

Je wilde je haar blond verven maar je kreeg er een ongewenste, oranje gloed voor terug. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en hier wil je dan ook snel vanaf! Ook overmatige blootstelling aan de zon of het te vaak wassen van je haar kan zorgen voor een oranje gloed. Gelukkig is het mogelijk om deze gloed uit je haar te krijgen zonder hier nog eens uren voor bij de kapper te moeten zitten of hier meer geld aan uit te geven. In deze blog leggen wij je uit hoe deze ongewenste, oranje gloed ontstaat en hoe je deze tegengaat.

Hoe ontstaat een oranje gloed in het haar?

Een oranje gloed in het haar kan verschillende oorzaken hebben. Zo kun je bijvoorbeeld een ongewenste gloed in je haar krijgen wanneer je het lichter verft, of door invloeden van buitenaf zoals het te vaak wassen van het haar of overmatige blootstelling aan zon of zeewater.

De oranje gloed ontstaat wanneer de pigmenten in het haar gaan oxideren. Oxidatie is een chemische reactie die je haar lichter maakt. In bovenstaande voorbeelden worden de pigmenten in je haar geoxideerd door onder andere zout, UV-straling en waterstofperoxide. Ook sulfaten, die te vinden zijn in vele shampoos, zorgen voor oxidatie. Tip: kies daarom altijd voor een shampoo zonder sulfaten

Deze oxidatie leidt tot een oranje gloed door twee pigmenten die in het haar voorkomen, namelijk eumelanine en feomelanine. Deze pigmenten bepalen de natuurlijke haarkleur en ondertoon.

Zo bestaat het pigment eumelanine uit de kleuren rood, blauw en geel en bepaalt het de natuurlijke haarkleur. Feomelanine bestaat uit de kleuren rood en geel en bepaalt de ondertoon van het haar.

Omdat het pigment eumelanine in staat is om de rode, oranje of gele ondertoon te neutraliseren, is de haarkleur in dit geval in balans. Echter kunnen de eerdergenoemde factoren zoals UV-straling of sulfaten ervoor zorgen dat de pigmenten eumelanine en feomelanine gaan oxideren waardoor deze pigmenten uit balans raken. Zo wordt de ondertoon zichtbaar en kan dit zorgen voor een oranje gloed.

Hoe kan ik een oranje gloed tegengaan?

Wanneer je uren in de kappersstoel hebt gezeten is een oranje gloed natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten. Helaas is deze ongewenste gloed niet altijd te voorkomen wanneer je ervoor kiest je haar lichter te verven. Gelukkig kun je je haarkleur wel beschermen tegen invloeden van buitenaf die een oranje gloed veroorzaken. Wij hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet!

  • Bescherm je haar tegen de zon. Probeer bijvoorbeeld eens een leuke hoed! Een hoed beschermt je haarkleur en hoofdhuid tegen UV-straling en maakt je outfit helemaal af! Een win-win dus. ;-)
  • Beperk het aantal wasbeurten. Dat het te vaak wassen van het haar niet goed is wisten we al. Zo heeft het te vaak wassen van het haar nadelige gevolgen voor je haarkleur. Minimaliseer daarom het aantal wasbeurten en geniet langer van jouw lichte, frisse haarkleur.
  • Vermijd chloor- of zeewater. Chloor in zwembadwater en het zout in de zee zijn funest voor je haar. Te veel blootstelling aan zwembad- of zeewater is schadelijk voor de haarkleur en kan dan ook zorgen voor een ongewenste gloed.
  • Gebruik haarproducten met UV-filter. Blootstelling aan UV-straling is niet altijd te voorkomen. Het is dan ook belangrijk je haar hierop voor te bereiden en gebruik te maken van producten met een UV-filter. Zo is je haar beschermd tegen schadelijke UV-stralen.

Welke haarproducten kan ik gebruiken tegen een oranje gloed?

Heb jij last van een ongewenste, oranje gloed in je haar en wil je hier graag vanaf? Lees hieronder welke producten jou hierbij helpen!

Biosilk Color Therapy Cool Blonde Shampoo

Deze shampoo van Biosilk is een must-have voor mensen met highlights of blond, geblondeerd of gekleurd haar. Deze shampoo neutraliseert de warme kleurtonen in het haar, waardoor de blonde kleur mooi koel en assig oogt. Bovendien is deze shampoo vrij van SLS, parabenen en silconen waardoor de haarkleur wordt beschermd. Zo zal de kleur niet vervagen en kun je langer genieten van jouw glanzende, gekleurde lokken.

SachaJuan Anti Pollution

Deze productlijn van het merk SachaJuan is speciaal gericht op het beschermen van de hoofdhuid en het haar tegen schade en vervuiling van buitenaf. Zo creëren deze producten een barrière op het haar en de hoofdhuid zodat onder andere kleurvervaging wordt tegengegaan. Zo weet je zeker dat je langer kunt genieten van jouw haarkleur en het haar optimaal wordt beschermd!

L’Alga Seamist Moisture

Deze unieke leave-in behandeling zorgt voor een optimale bescherming tegen UV-schade en warmtestyling. Deze spray kun je tevens gebruiken voor de behandeling van droog en dof haar: deze spray herstelt de schade en zorgt voor glanzende, zachte lokken. Bovendien is deze leave-in spray vrij van sulfaten, parabenen en alcohol, waardoor de haarkleur wordt beschermd.

Alles om een oranje gloed tegen te gaan bij Johnbeerens.com

Ben je benieuwd naar wat je nog meer kan doen om jouw gekleurde lokken optimaal te verzorgen? Bekijk dan eens onze categorie speciaal voor gekleurd haar. Hier vind je alle producten die het beste uit je kleur halen en deze beschermen tegen schade van buitenaf.
Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze Beauty Care via [email protected], zij staan voor je klaar met het beste advies!

Product wordt toegevoegd aan je winkelmandje