Bij besteding vanaf €70,- ontvang je gratis een amika detangling brush cadeau.

11 Apr. 2022

Last van haaruitval? Wij zetten de oorzaken en oplossingen op een rijtje! (9x oorzaken)

Valt je haar er met plukken uit? Bespeur je steeds vaker een doucheputje vol met haar? Lees in onze blog wat de oorzaken zijn en hoe je het verhelpt!

Deel dit artikel:

Wat zijn de oorzaken van haaruitval?

Het is elke vrouw ’s grootste nachtmerrie: haaruitval! Voor veel beauties is het haar (bijna) alles. Toch kampt meer dan de helft van de vrouwen in Nederland met haaruitval of dunner wordend haar. En vergis je niet, haaruitval bij vrouwen kan op iedere leeftijd plaatsvinden, dus ook al op je twintigste! Haaruitval komt namelijk voor in verschillende levensperiodes van de vrouw. In deze blog bespreken we een aantal oorzaken en tips die kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van haaruitval en dunner wordend haar.

Haarverlies: Wat doet het met je?

Hoe je het ook went of keert, het beeld van een kale man is eigenlijk zo goed als normaal in de maatschappij. En natuurlijk hebben de meeste mannen dit liever niet. Maar acceptatie van de nieuwe look komt vaker en sneller voor bij het mannelijk geslacht dan bij vrouwen. Als je als vrouw te maken hebt met overmatige haaruitval, kan dit veel impact hebben op je zelfbeeld. Je voelt je onzeker en maakt je zorgen. Dit brengt weer stress met zich mee, wat niet bevorderend werkt als het om je haargroei gaat! Al met al kan haarverlies heel veel met je doen!

Wanneer is haarverlies écht een probleem?

Elke vrouw die heeft weleens een periode waarin zij meer haar verliest dan normaal. Wanneer heb je meer haarverlies dan normaal is? Heb je langdurig- langer dan 6 weken- last van haaruitval (gemiddeld meer dan 100 haren per dag) dan is het mogelijk geen normale rui meer. Wij adviseren dan ook contact op te nemen met je huisarts.

Wat zijn de signalen van extreem haaruitval?

Haaruitval vrouwen

  • Dunner wordend haar
  • Langer dan 6 weken haarverlies (meer dan 100 haren)
  • Haar dunt uit
  • Een mix van uitgedunde/dikke haren

Haaruitval mannen

  • Inhammen
  • Verschuiving haargrens
  • Haar wordt dunner

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van haaruitval?

Behalve de veelvoorkomende haaruitval die genetisch en dus van binnenuit is, komt bij vrouwen ook de diffuse haaruitval voor. Dit wordt ook wel telogeen effluvium genoemd.

Diffuus haaruitval

Telogeen effluvium is een symptoom (verschijnsel) en geeft nog niet aan wat de onderliggende oorzaak is van de haaruitval. Telogeen effluvium verwijst naar veel of extreme haaruitval door een verstoring van de haargroeicyclus. De meest onschuldige vorm van diffuus haaruitval bij vrouwen is de seizoens haaruitval (rui). In het voor- en najaar kunnen er periodes zijn waarin het haar meer uitvalt en dit herstelt zich weer in de zomer en in de winter. Ook haarverlies na de zwangerschap is een normaal verschijnsel wat enkele maanden aanhoudt. Hierna herstelt het haar weer!

1) Haaruitval tijdens en na de zwangerschap

Ben je zwanger, dan heb je waarschijnlijk een dikkere, vollere haarbos dan normaal. Bij de komst van je baby, verlies je vaak dat ‘extra haar’.

Hoe komt het dat je haar na de bevalling uitvalt? En is hier wat aan te doen?

Bij veel vrouwen wordt het haar tijdens de zwangerschap voller en mooier. Dit is te danken aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Oestrogeen zorgt ervoor dat zo’n 95% van je haar in de groeifase zit tijdens je zwangerschap. Normaal liggen 85-90% van de haren in de groeifase. Aangezien je als vrouw gemiddeld 100.000 haren op je hoofd hebt, is dit een flinke stijging! Als het oestrogeengehalte in je bloed daalt rond de geboorte van je baby, komen je haren in de rustfase en daarna in de uitvalfase. Hierdoor verlies je opeens heel wat haar. Ook de textuur verandert. No worries. Dit is normaal. Na 6-8 maanden herstelt de normale haarcyclus zich weer. Bij 80% van de vrouwen stopt het haaruitval na ongeveer vier maanden.

Het is belangrijk dat je je haar de juiste haarverzorging blijft geven. Ga voor haarverzorging dat gericht is op het tegengaan van haaruitval. Denk aan Mediceuticals Folligen. De haarverzorging bevat triaminocoptinol, nutracell en femmigen. Dit zijn stoffen die haaruitval verminderen en de haargroei stimuleren. De focus van het merk Mediceuticals ligt bij het behandelen van een breed spectrum aan hoofdhuidproblemen. Zij weten ook dat er verschillende soorten hoofdhuidproblemen en oorzaken kunnen zijn waardoor het haar kan uitvallen. Zij hebben verschillende productlijnen speciaal voor verschillende hoofdhuidproblemen. Zeker een fijn merk als je last hebt van haaruitval of andere hoofdhuidproblemen.  

Ook Neofollics heeft een lijn gericht op haaruitval, die bewezen effect heeft. Verder zou je de haarvitamines van Oase (ook tijdens de zwangerschap) kunnen innemen. Zo pak je het haar ook van binnenuit aan.

Shop bij johnbeerens.com je post-zwangerschap haarverzorging

2) Heeft stress invloed op haarverlies?

Stress brengt je lichaam in de overlevingsmodus. Dit kan allerlei nadelen hebben voor je gezondheid. En ja, haaruitval is er ook één van. Zware stress zorgt ervoor dat je haarfollikels in ruststand komen. Het haar sterft als het ware af. De grote boosdoener hier is cortisol, beter bekend als het stresshormoon. Coritsol zorgt op zijn beurt weer voor een overproductie melkzuur dat het haar aantast. De haarwortel wordt aangetast en het haar wordt dunner en/of valt uit. Met als resultaat: grote haarplukken in je borstel en doucheputje. Vaak is de haaruitval op bepaalde plekken van je schedel. Dit kan in ernstige gevallen zelfs tot kale plekken leiden.

De haarfollikel heeft zijn eigen cyclus van groei, transitie, rust en uitval. Stress vermindert het aantal haren in de groeifase en brengt ze in de rustfase. Niemand weet echt de complexe biologie die achter haargroei schuilgaat. Wat we wel weten is dat stress de klok van de haarcyclus vooruit zet en het haar in de telogene fase brengt. Wees niet bang, dit hoeft niet permanent te zijn en leidt niet tot kaalheid. “Telogeen effluvium gebeurt meestal in de eerste drie maanden na een stressvolle gebeurtenis of periode. Denk hierbij aan een scheiding, verhuizen, stress door kinderen of op werk. Meestal is de haaruitval een teken dat er weer een nieuwe haar groeit uit het haarzakje van de verloren haar. Dus drie tot zes maanden na het haarverlies zou je weer een nieuwe haar moeten zien verschijnen.

Wil je je haar in tijden van stress beter verzorgen, kijk dan in onze categorie haaruitval en kies de passende haarverzorging om haargroei weer te stimuleren. Ga voor een haarvitamine in combinatie met een haarverzorging die het haar een boost geeft.

3) Verminderde werking van de schildklier

Wanneer er sprake is van een verminderde werking van de schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd, kan dit haaruitval tot gevolg hebben.

Wat is het verband tussen een trage schildklier en haaruitval?

Hoe klein je schildklier ook mag zijn, het vlindervormige orgaan regelt je energiehuishouding en de lichamelijke groei. De stofwisseling wordt vertraagd op het moment dat er een tekort ontstaat aan schildklierhormoon. Dit heeft een negatieve invloed op de lichaamsfuncties. Als je langer te maken hebt met een trage schildklier, kan er haarverlies ontstaan.

Hoe herken ik haaruitval door een trage schildklier?

We hadden het al eerder over de zogenaamde diffuse haaruitval. Dit verspreidt zich over het hoofd. Je merkt dan dat je haardos dunner wordt. Soms kunnen er zelfs kale plekken ontstaan. Haaruitval door een verminderde werking van de schildklier kan er bij iedereen anders uitzien.

Komt het haar weer terug?

Als je de juiste dosering aan schildkliermedicatie krijgt, herstelt je haargroei meestal weer. Er zijn ook bepaalde haargroeimiddelen die dit proces helpen. Kijk in onze categorie haaruitval naar onze producten tegen haaruitval producten.

4) Chemo en haaruitval

Haaruitval is de bekendste en meest zichtbare bijwerking van chemotherapie. Chemotherapie is eigenlijk een overkoepelende term voor de behandeling van kanker met zogenaamde cytostatica. Kankercellen delen zich heel rap. Cytostatica zijn medicijnen die als functie hebben snel delende cellen te vernietigen of de groei ervan te vertragen. Helaas treffen deze medicijnen ook andere, gezonde cellen die zich ook snel delen. De cellen die in je haarzakjes voor de haargroei zorgen, zijn hier een voorbeeld van. Dit veroorzaakt dus haaruitval na de chemotherapie. Door de chemotherapie worden niet alleen je haren aangetast, maar ook je hoofdhuid. Deze wordt droger en gevoeliger. Er kan hierdoor schilfering ontstaan. Wij adviseren om het haar al voor de chemobehandeling te verzorgen met de juiste haarverzorging. De haarverzorging zorgt ervoor dat je haar en hoofdhuid in topconditie verkeren. Ga voor een shampoo zonder sulfaten, sulfaten kunnen agressief zijn voor het door chemo dun wordend haar. Bij sommige behandelingen met chemo valt het haar niet uit maar wordt het wel dunner of doffer. Je arts kan jou het beste vertellen in welke mate jij je haar zal verliezen. Tijdens een behandeling met chemo is het belangrijk om je haar met zachtheid te behandelen. Was het niet te vaak en gebruik altijd een zachte, milde shampoo. Gebruik je een haardroger, zet deze dan op de laagste temperatuurstand. Vermijd uitdroging door de zon, kleuringen of permanenten. Ook krulspelden en harde borstels kun je beter voorkomen. Ga beter voor een zachte borstel, zoals de Peach Blossom -delicately soft van Delphin & Emmerence. Vaak begint de haaruitval 2 tot 3 weken na de eerste chemokuur. Bij de ene persoon treedt het haarverlies geleidelijk op, bij de andere valt het haar meteen met grote plukken uit. De meeste mensen lopen tegen hun tweede chemokuur al rond met een pruik of sjaaltje.

Wanneer groeit het haar weer terug?

Je haar begint na je chemobehandeling terug te groeien. Bij sommigen meteen, bij anderen pas na 1 of 2 maanden. Maar het is ook mogelijk dat je haar nog tijdens je chemotherapie al begint te groeien. Vaak is dat dan net voor of tijdens je laatste chemokuur.

Hoe ziet het haar eruit als het teruggroeit?

Haar dat terug groeit na een chemobehandeling ziet er in het begin vaak anders uit. De kleur kan veranderd zijn (vaak donkerder), maar ook de structuur kan anders zijn dan voorheen. Wie voor de chemo stijl haar had, krijgt soms krullen, of vice versa. Soms is het maar tijdelijk en krijg je na een paar maanden tot een jaar je oorspronkelijke lokken weer terug. Soms zijn die veranderingen permanent. Haargroei na chemo wordt door iedereen anders ervaren. Sommigen vinden hun nieuwe haar dikker en stugger, anderen vinden het net dunner en zwakker. Ook andere factoren hebben invloed op de textuur van je haar, zoals bijvoorbeeld hormoontherapie bij de behandeling van borstkanker.

shop shampoos die vrij zijn van sulfaten en parabenen

5) Haaruitval door verkeerde haarbehandeling

Ook het verkeerd behandelen van je coupe kan leiden tot haarverlies. We zien heel vaak dat dames door een verkeerde haarbehandeling te maken hebben met haaruitval. Denk aan te strakke haarkapsels, agressieve haarbehandelingen met chemicaliën: bijvoorbeeld (ont)kleuren, het gebruik van relaxers of te zware extension. Ga vooral voor haarverzorging waar je haar blij van wordt. Denk aan haarproducten zonder sulfaten en producten die haaruitval tegengaan. Te hard je haar borstelen kan er ook voor zorgen dat je meer haar verliest dan normaal is. Ga voor een kwaliteit borstel. De The Knot Dr. of de luxe borstels van Delphin & Emmerence zijn hele fijne borstels die ervoor zorgen dat het haar niet afbreekt. Biedt daarnaast het haar een stukje extra verzorging door bijvoorbeeld een serum of leave in te gebruiken. Als je last hebt van haaruitval door een verkeerde haarbehandeling, dan heeft het haar veel te verduren gehad. Zo heeft Kérastase een haarserum speciaal tegen haaruitval. Dit is een versterkend haarserum voor verzwakt haar, die het haar verbetert en zichtbaar voller haar zal geven. 

6) Haaruitval door overgang

Tijdens de overgang kan je haar nogal gek doen. Dunner wordend haar, haaruitval of haar dat op plekken groeit waar je het niet graag hebt. Als je in overgang zit, vermindert de productie van oestrogeen. Je haarzakjes hebben oestrogeen nodig, zodat je haar kan groeien. Door het afnemen van oestrogeen, hebben je haarzakjes nu minder oestrogeen tot hun beschikking. Je haar valt nu geleidelijk uit. Soms kan het ook plotseling gebeuren. Niet alleen het haar op je hoofd valt uit. Ook op andere plekken van het lichaam treedt haaruitval op. Sommige vrouwen verliezen hele lokken haar bij het wassen of kammen, of merken zelfs kale plekken op!

Wees lief voor je haar. Gebruik een zachte en voedende shampoo zonder parfum en sulfaten om je haren te wassen. Voorkom knopen in het haar en het hardhandig kammen. Vergeet niet dat verven, hoe graag je dit ook doet, de kans op haaruitval vergroot. Geef jezelf ook af en toe een hoofdmassage. Zo stimuleer je de bloedtoevoer in je hoofd. Dit is niet alleen heerlijk, maar bevordert ook de haargroei!

7) Wat kunnen haarvitamines doen tegen haaruitval?

Veel mensen onderschatten het belang van gezonde voeding en de nodige voedingsstoffen als het om haargroei gaat. Dit zijn belangrijke factoren om het haar gezond en sterk te laten groeien. Een tekort aan bijvoorbeeld ijzer, vitamine B, silicium, zink of omega 3, kan al leiden tot een tragere haargroei. Ook wordt het haar minder glanzend en sterk. Als deze tekorten niet aangepakt worden dan kan dit uiteindelijk leiden tot (ernstig) haarverlies. Een vitamine die vaak wordt genoemd is Biotine of vitamine B8. Biotine wordt gebruikt om de haargroei te bevorderen en draagt bij aan sterk en gezond haar. In onze westerse voeding zit niet altijd wat we nodig hebben aan voedingsstoffen voor gezond en sterk haar. Met het oog op haargroei, kan het helpen om haarvitamines toe te voegen aan je dieet. Wij zijn vooral fan van Oase. Ook Monica Geuze gebruikt deze haarvitamines en vindt ze heerlijk. Het belangrijkst is dat je een gebalanceerd dieet hebt!

8) Erfelijke haaruitval

Erfelijke haaruitval is de meest voorkomende vorm van haarverlies. Erfelijke haaruitval wordt veroorzaakt door het hormoon dihydrotestosteron, ook wel DHT genoemd. Dit hormoon laat de haarzakjes verschrompelen. Door de verschrompeling wordt de haargroei steeds dunner tot op het punt de haarzakjes te zwak zijn om nog een haar te kunnen produceren. Hierdoor ontstaan er kalende plekken op de hoofdhuid.

Erfelijke haaruitval bij vrouwen

In Nederland hebben ongeveer 3-6% van de vrouwen onder de 30 jaar last van erfelijke haaruitval. Van de vrouwen die ouder zijn dan 70, krijgt ongeveer 1 op de 3 personen last van erfelijk haarverlies. Het erfelijke haarverlies bij vrouwen verloopt over het algemeen anders dan bij mannen. Erfelijke haaruitval bij vrouwen kan herkent worden aan het steeds dunner worden van de haren bovenop de hoofd. Vaak begint de haaruitval rondom de middenscheiding en wordt vervolgens steeds breder. In tegenstelling tot de mannen, krijgen vrouwen vaak geen hele kale plekken. Ook blijft de voorste haarlijn meestal intact. Erfelijke haaruitval voorkom je niet, maar je kunt het wel onderdrukken met producten die DHT blokkers bevatten.

Erfelijke haaruitval mannen

Als mannen in het begin van hun erfelijke haaruitval zitten, kan het helpen om haargroeimiddelen te gebruiken zoals de haarproducten van Neofollics of Mediceuticals. In onze categorie erfelijke haaruitval tref je al onze producten die dit haarprobleem kunnen verhelpen.

9) Last van haaruitval sinds dat je corona hebt gehad?

Daarnaast is sinds het komen van het coronavirus nog een oorzaak die ervoor kan zorgen dat je last hebt van haaruitval. Als je last hebt van haaruitval door corona zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen om dit tegen te gaan. Eerder in de blog ging het al over het zogenaamde telogeen effluvium. Dit kan komen door Covid-19 en en hierdoor kun je dus meer last hebben van haaruitval. Ontzettend vervelend als je hier last van hebt tijdens en na het hebben van corona, maar dit is niet iets blijvends (Thank God). Zodra je lichaam herstelt is van het hebben van het virus, zal je haarcyclus ook zijn normale weg weer terug vinden. Eerder is ook gezegd dat het hebben van stress invloed kan hebben op je haaruitval. Probeer dus jezelf er niet al te veel zorgen over te maken, en genoeg ontspanning te zoeken. Gebruik daarnaast producten die haaruitval tegen zullen gaan, zodat je zo min mogelijk verlies er door leidt. 

Haargroei stimuleren met Neofollics

Je hebt het merk al een aantal keer voorbij zien komen in deze blog, maar wat is Neofollics nou precies en waarom gaat het haaruitval tegen. Het merk focust zich op dunner wordend haar en haarverlies. Neofollics is expert op het gebied van haaruitval, en hun expertise gebruiken ze om de beste en meest effectieve producten te ontwikkelen die haargroei stimuleren. De producten zijn van hoge kwaliteit en zullen haarverlies tegen gaan voor zowel vrouwen als mannen. De producten van Neofollics bevatten geen schadelijke stoffen zoals SLS, andere sulfaten, siliconen en parabenen. 

shop de producten van Neofolics

Haarverzorging tegen haaruitval bestellen bij JohnBeerens.com

Na het lezen van dit blogartikel over haaruitval denk je waarschijnlijk niet: yes that’s me. Gelukkig hebben we op JohnBeerens.com een uitgebreid assortiment aan haargroei middelen. Houd er rekening mee dat je haaruitval niet de dag nadat u begint met haargroei middelen, stopt. Pas na een aantal weken tot maanden zijn meestal de eerste resultaten zichtbaar. Wil jij je haaruitval tegengaan? Bestel bij ons de haarverzorging die bij jouw haarprobleem past! Mocht je toch twijfelen over wat de oorzaak is van je haaruitval. Overleg dan altijd eerst met je dokter of dermatoloog voor het beste advies.

Renee
Apr 13, 2020 11:18
Ik heb ontzettend veel haar uitval door mijn Gastric bypass. Haal er plukken uit per dag. Tijdens douche nog heftiger. Is hier ook iets voor?

Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje